Interview met Marianne Moerman

KettingenIn het kleine dorpje Baambrugge net buiten Amsterdam bevind zich De Woelmuis. Een van Nederlands best bewaarde geheimen op het gebied van antiek en curiosa. De woelmuis is een attractie  op zich. De eigenaresse Marianne Moerman maakt de ervaring compleet.  Marianne is een opgewekte en charmante vrouw die bezoekers van haar winkel met een warm gevoel ontvangt.

Marianne Moerman is een gepassioneerd Jewelry Artist en voert het sieraden label VJR JEWELS | Vintage Jewelry Restyled. Zij maakt van oude/antieke vindsels nieuwe eigentijdse sieraden. Elk sieraad is “one of a kind” en met liefde gemaakt. Buiten VJR JEWELS om maakt Marianne ook VJR MEMORY JEWELS. Zo kan iedereen bij haar terecht met memorabele items van zichzelf of iemand anders. Deze persoonlijke items verwerkt Marianne dan weer in een uniek sieraad.

Marianne en haar VJR wordt steeds populairder zo verscheen zij onlangs in RTL Boulevard en zal zij deze zomer aanwezig zijn tijdens de Amsterdam Fashion Week. Citaat van goede vriend Carlo Wijnands:  ‘Je moet in de fucking Vogue met je VJR JEWELS’. Genoeg reden om haar op te zoeken in haar winkel en schatkamer. BFR vroeg haar naar haar passies en beweegredenen. Een unieke vouw die unieke sieraden maakt…..

Marianne-Moerman-De-Woelmuis-11Mooie uitspraak van Carlo.

Ja, super. Uiteraard voel ik me vereerd.

Wat heeft je doen besluiten om op je 55ste nog een sieraden lijn te starten?

Ik kom zoveel leuke en mooie dingen tegen tijdens mijn stroop tochten. Ik was natuurlijk voor de Woelmuis altijd al opzoek. Het komt vaak voor dat ik in dozen vol gekke snuisterijen zit te snuffelen en daar leuke items in vind. Het is vaak heel kostbaar als je maar een paar enkele items koopt. Dan zei ik tegen die handelaar, wat vraag je voor de hele doos. Dit deed ik al jaren en zo kreeg ik een hele collectie aan mooie items die op zichzelf eigenlijk niet te gebruiken waren. Dit bracht mij op het idee om daar sieraden mee te maken en de items op deze manier een tweede leven te geven.

Ga je gericht opzoek naar bepaalde items voor je sieraden?
Marianne-Moerman-De-Woelmuis-2

Ik ben eigenlijk altijd op zoek. Ik kijk ook heel anders naar curiosa. Ik heb inmiddels een getraind oog en de juiste spulletje vallen mij gewoon op. Ik ga wel naar antiek markten maar dan wel echt de betere. Ik werk alleen maar met mooie dingen die mij aanspreken met authentieke spullen waar toch een geschiedenis en een verhaal achter zit.

Heb je een tip? Waar zouden we allemaal een keer moet rondstruinen?

Als je echt van leuke oude spullen houd is de markt in Tongeren erg leuk om te bezoeken. Het is daar altijd heel gezellig en je vind er op elk gebied leuke antieke/vintage dingen. Het is ook niet te ver. Bijtijds vertrekken en lekker speurneuzen.

Werk jij met thema’s tijdens het creëren van je sieraden?

Ik laat me vaak inspireren door de items die ik vind. Deze zijn vaak al thematisch, bijvoorbeeld religieuze items of jacht attributen. Ik kijk ook naar een bepaalde stijlbeweging, als ik een art-deco stuk vind dan probeer ik daar wel op voortborduren. Maarja soms loopt het gewoon zoals het loopt.

Marianne-Moerman-De-Woelmuis-6Er word gefluisterd dat je iets met Amsterdam Fashion Week gaat doen. Kun je hier al wat meer over vertellen?

Ik heb een afspraak gehad met Carlo Wijnands (directeur AFW). We hebben gebrainstormd over hoe en wat we precies gaan doen. De bedoeling is dat ik ter plekke mijn sieraden ga maken. Hoe we dit precies gaan vormgeven is nog niet helemaal rond. Maar we gaan wat leuks doen.

Welk sieraad dat jij hebt ge-restyled heeft de meeste betekenis voor je?

Ik heb al heel veel sieraden gemaakt en elk sieraad wat ik maak betekend iets voor me. De onderdelen waar ik mee werk dragen an sich al een verhaal met zich mee. Mijn kleindochter Florine werd op haar vierde ernstig ziek. Ik werd op dat moment gevraagd iets te maken voor het “kunstwerk van de week” voor het programma Koffietijd.  Ik heb een zilveren ornament gebruikt en daarin een klavervier van harten geplaatst met eraan een bloemenmedaillion.  Florine werd op dat moment behandeld in het Emma kinderziekenhuis en heb met haar in gedachte het sieraad gemaakt wat symbool stond voor de liefde voor haar en de kracht waar mee zij de behandelingen onderging. Wij hadden toen nog hoop. Zij is helaas op haar vijfde overleden. Dit is natuurlijk een heel speciaal en aangrijpend verhaal. Het sieraad wat ik toen maakte blijft eeuwig bijzonder.

Marianne-Moerman-De-Woelmuis-5Waar komt de liefde voor antiek en curiosa bij jou vandaan?

Daar vraag je me wat. Dat is een hele moeilijke vraag. Misschien de hang naar vroeger maar dat kan ik eigenlijk niet zeggen want ik was al op een hele jonge leeftijd bezig met het verzamelen van oude dingen. Van kinds af aan was ik al gefascineerd door alles wat oud, antiek en vintage was.

Hoe uitten deze liefde voor oude spullen zich?

Ik liep als tiener al op het Waterlooplein te struinen. Ik droeg al bijna alleen maar vintage kleren. Ik verfde oude kleding en liep rond in oude penoirs. Ik verzamelde al van alles, tja het zit in mijn bloed.

Is er een sieraden label of designer die jij bewonderd?

Hier in Nederland vind ik Bibi van der Velden wel heel bijzonder. Zij werkt ook met het hergebruiken van materialen en ze maakt echt hele kunstwerken van haar sieraden. We zijn ook rond dezelfde tijd begonnen met sieraden maken en dat is ook wel weer grappig. Ik heb bijvoorbeeld niets met een label zoals Cartier. Wel heb ik altijd al van antieke sieraden gehouden.

 

Marianne-Moerman-De-Woelmuis-7De sieraden van VJR JEWELS  zijn online verkrijgbaar via de website dewoelmuis.com

 

Photography by Marjolein Scheer

EmailShare