Over vjr Jewels

Sieraden met een verhaal

De naam zegt het al: VJR, Vintage Jewelry Restyled.

Marianne Moerman maakt vol liefde en passie eigentijdse ‘one of a kind’ sieraden. Voor dames én heren. Hergebruikte antieke, vintage en natuurlijke vondsten krijgen een tweede leven in haar bijzondere creaties.

Zij laat zich inspireren door de prachtige vondsten en diverse stijlperiodes.
Haar ontwerpen zijn heel divers , stoer, romantisch, theatraal, ingetogen en vaak thematisch. Marianne ziet de schoonheid van de afgedankte spullen en koopt ze op.

Naast haar eigen collectie, vervaardigt zij tevens op aanvraag een bijzonder sieraad waarbij jouw eigen memorabele items op een onvergetelijke manier tot en juweel worden verwerkt. Zo wordt de reis van je leven als het ware verwerkt tot een bijzonder ‘eigen’ sieraad.

Marianne ontwerpt halssieraden, armbanden, body jewels en hoofd sieraden.

Marianne: “Ik ben in staat om anders naar objecten te kijken, waardoor ik iets nieuws kan creëren. Als beeldend kunstenaar heb ik veel kennis van technieken om de verschillende onderdelen en materialen tot een object te maken. Op sieradengebied ben ik een autodidact, als kind was ik al beeldend bezig. Mijn vader was ook kunstzinnig, hij kon heel mooi schilderen en beheerste allerlei ambachtelijke technieken. Ik heb veel van hem geleerd.”

foto-5In de schatkamer

In de werkruimte staat een kast met honderden laatjes boordevol materialen. Aan de wand hangen nog eens tientallen afgedankte colliers.

Marianne: “Ik ben een ekster en houd van sieraden. Niet te klein, maar juist theatraal.”

In de laatjes zitten de meest aparte materialen: van ornamenten tot oude pijpenkoppen en hoofdjes van beeldjes van een opgraving. Maar ook tassenbeugels, knopen, bijbelbeslag, haarspelden, gespen, cameeën, wijzerplaten, kant, lepeltjes, onderdelen van een paardenhoofdstel, ivoor en been. Het is werkelijk ongelooflijk wat Marianne allemaal verzamelt en welke mogelijkheden zij ziet.

Marianne: “Als ik een idee krijg, kan ik soms niet wachten en kan ik heerlijk op een vierkante meter werken, omdat ik dan helemaal gefascineerd ben. De materialen bepalen de stijl. Ik heb bijvoorbeeld een heel strakke gesp van zilver waar alleen nog het beugeltje aan vastzit, die heb ik weer in een ketting verwerkt. Lekker theatraal, stoer en vrouwelijk.”

foto 1Storyteller

De passie van Marianne blijkt uit de verhalen over haar sieraden.

Marianne: “Ik heb niet één stijl, maar mensen herkennen mijn werk wel aan de antieke onderdelen die erin zijn verwerkt. Ik draag alles proef, want het sieraad moet goed blijven hangen. Mijn kracht is dat ik verrassende combinaties maak, waardoor het sieraad ‘spannend’ is. Zo heb ik laatst een suikerschep, die helemaal krom was, verder doorgebogen en gecombineerd met een mini theeserviesje; een verbluffend resultaat!

“Ik heb ook een periode gehad waarin ik allerlei dingen met kant combineerde. Wat ook heel mooi is geworden, is een sieraad gemaakt van een oude wijzerplaat. De klepel heb ik van een theelepeltje gemaakt en de gewichten van ivoren kralen. Ieder sieraad heeft een verhaal.

FacebookEmailShare